12 Ekim 2011 Çarşamba

Dünden Bugüne Avr. Şam. Play-Off'ları

Play-Off uygulaması Avrupa Şampiyonaları'nda ilk olarak Euro96 öncesinde uygulandı. Bu tarihe kadar 1960-1976 arası 4, 1980-1992 arasında ise 8 takımın katılımıyla gerçekleşiyordu. 1996'dan itibaren ise 16 takıma çıkarılan bu şampiyonaya katılım için grup 2.lerinin aralarında oynayacakları maçların ismi Play-Off olarak anıldı.
Euro96: 8 adet grup 1.'si + 6 adet en iyi 2. + ev sahibi (İngiltere)'nin ardından kalan son takım için en kötü 2 grup 2.si Hollanda ve İrlanda turnuvanın düzenlendiği İngiltere'de tek maç üzerinden karşılaştılar.
Hollanda-İrlanda 2-0

Euro2000: 9 adet grup 1.'si + 1 adet en iyi 2. + ev sahipleri (Belçika+Hollanda) sonrası kalan 4 kontenjan için diğer grup 2.leri karşılıklı Play-Off maçları oynadılar.
İskoçya-İngiltere 0-2  , İngiltere-İskoçya 0-1
Slovenya- Ukrayna 2-1 , Ukrayna-Slovenya 1-1
İsrail-Danimarka 0-5 , Danimarka-İsrail 3-0
İrlanda-Türkiye 1-1 , Türkiye-İrlanda 0-0

Euro2004: 10 adet grup 1.si + ev sahibi (Portekiz)'in yanı sıra 10 grubun 2.leri Play-Off oynayarak kalan 5 kontenjanı doldurdular
İskoçya-Hollanda 1-0  Hollanda-İskoçya 6-0
Hırvatistan-Slovenya 1-1 , Slovenya-Hırvatistan 0-1
Rusya-Galler 0-0 , Galler-Rusya 0-1
İspanya-Norveç 2-1 , Norveç-İspanya 0-3
Letonya-Türkiye 1-0 , Türkiye-Letonya 2-2

Euro2008: 7 adet grup 1.si + 7 adet grup 2.si + ev sahipleri (İsviçre+Avusturya) finallere katıldılar. Play-Off maçları oynanmadı.

Genel Bilanço (Euro2012'de Play-Off oynayanlar yeşille işaretlenmiştir)

Seribaşı değiliz

9 Ekim 2011 Pazar

Play-Off'ta (kalabilirsek) nasıl seri başı oluruz?

Cuma akşamı alınan sonuçlardan sonra ipler Belçika'nın elinde olsa da grubu 2. sırada bitiren takım olacağımıza inanıyorum. Bu aşamadan sonrasına bakarsak en iyi 2.lik şansımız da olmadığına göre artık bir sonraki aşamada (Play-Off) seri başı olabilir miyiz ona bakalım.
Öncelikle gruplarda 2. olma ihtimali olan takımlar şu şekilde:


Burada yeşil ile gösterilen takımlar 2. olması durumunda direkt Euro2012'ye katılma şansı olanlardır.
Rusya'nın grupta 2. olması için Andorra'ya kendi sahasında yenilmesi gerekir. Yine Norveç'in grup 2. 'si olması için Norveç-İzlanda ve Danimarka-Portekiz maçlarının ev sahiplerince kazanılması ve toplam 9 fark olması gerekiyor. Bu sebeplerle Rusya ve Norveç hesapların dışında tutuldu. En iyi 2.ler hesabında E, F veya H gruplarından birisinden en iyi 2. çıkabileceği görülüyor. Bu gruplarda yer alıp da 2.çıkma ihtimali olan tüm takımların UEFA katsayısı bizden fazla. Yani 3 gruptan 1 tanesi en iyi 2. olurken kalan 2 gruptan gelecekler de seri başı listesinde bizim üzerimizde yer alıyor. Seri başı kontenjanının 4 takım olduğunu göz önünde tuttuğumuzda kalan 5 gruptan gelen 2.'lerin en az 4'ünü UEFA katsayısı bakımında geride bırakmış olmamız gerekiyor. (Azerbaycan maçını 1-0 kazandığımızı ön şart olarak bu hesaplamaları yapıyorum), Kalan grupları inceleyelim:
B Grubu: Bu grupta İrlanda-Ermenistan maçı çok kritik. Bu maçta beraberlik İrlanda'ya yeterken Ermenistan'a galibiyet gerekiyor. Ermenistan şu an sıralamada altımızda yer alıyor. İrlanda ise kılpayı üzerimizde olup alacağı beraberlikte puan olarak bize geçiliyor. (galibiyette yine üzerimizdeler) Bu bakımdan maçın berabere veya Ermenistan galibiyetiyle sonuçlanması işimize geliyor.
C Grubu: Burada Estonya maçlarını 16 puanla bitirdi. Sırbistan ise 15 puanlı ve Slovenya deplasmanına gidiyor ve beraberlik Sırplara yetmiyor. Estonya'nın katsayısı bizden düşük iken Sırplar bizden daha iyi durumda. Bu maçta da beraberlik veya Slovenya galibiyeti (Sırbistan mağlubiyeti) bize avantaj getiriyor.
D Grubu: Fransa (20)  ile Bosna-Hersek (19) final maçına çıkıyorlar. Fransa'nın grubu lider bitirmesi ile Bosna-Hersek'i katsayı olarak geçiyoruz. Fransa ise 2.bitirmesi ile Play-off sıralamasında bizi geride bırakabilir. Fransa galibiyeti veya beraberlikle avantaj elde ediyoruz.
G Grubu: Karadağ 2.bitirmeyi garantiledi ve katsayı olarak aşağımızda.
I Grubu: Çek Cumhuriyeti (10), Litvanya'ya giderken İskoçya (11) İspanya ile oynuyor. İskoçlar mağlup olursa Çekler'e beraberlik yetiyor ve bu sonuçlarla Çekler bizden düşük katsayı ile geride kalıyorlar. Çekler galip gelerek 2. olursa üstümüzde yer alıyor. İskoçya'nın katsayısı ise her türlü bizden düşük.


Son maçımızı berabere bitirip 2. sırada yer alırsak ise yukarıdaki beklentiler biraz daha keskinleşiyor:
Ermenistan galibiyeti (beraberliği yetmiyor)
Fransa galibiyeti(beraberliği yetmiyor)
İskoçya'nın 2.liği gerekiyor.

Özet:
Azerbaycan'ı yenersek bize gerekli sonuçlar (en az 3 tanesi)
İrlanda-Ermenistan 0 veya 2
Slovenya-Sırbistan 1 veya 0
Fransa-Bosna        1 veya 0
Litvanya-Çek C     1 veya 0  veya İspanya-İskoçya 2

Azerbaycan'la berabere kalırsak bize gerekli sonuçlar (en az 3 tanesi)
İrlanda-Ermenistan 2
Slovenya-Sırbistan 1 veya 0
Fransa-Bosna        1
Litvanya-Çek C     1  veya İspanya-İskoçya 2

Sonuç olarak B, C, D ve I gruplarında oynanacak maçlar sonunda bu 4 grubun en az 3'ünden gelecek takımlardan daha iyi olmalıyız ki seri başı olalım.

Not: Şu anki katsayılar ve Salı günü sonrası muhtemel değerler: