17 Temmuz 2013 Çarşamba

Belirlenmiş Derbiler ve Fikstür Algoritması


Lig fikstürü çekildi ve artık 17 Ağustos’taki santra için gün sayılmaya başlandı. Bu sezon derbiler ligin baş ve sonundan ziyade ortadaki haftalara toplanmış durumda. Ancak yine de derbi haftalarının daha önceden belli olduğu bir fikstür çekimi hoş bir izlenim bırakmıyor. F.Bahçe-G.Saray derbisi için çekiliş öncesi 11. hafta belirlenirken, Beşiktaş’ın derbileri de 4. (veya mini kuraya göre 5) ve 13. haftaya koyulmuştu.
Aynı sahayı kullanmaları bakımından Beşiktaş ve Kasımpaşa biri iç sahada oynarken diğeri dış sahada oynayacak şekilde fikstür organize edildi (mini kura). Aynı uygulama Kayserispor ve K.Erciyesspor için de yapıldı. İstanbul’da aynı hafta 2 maç oynanması adına da G.Saray ve F.Bahçe birbirinden ayrıldı. Tüm bunları gerçekleştirmek için önce Kasımpaşa ve Beşiktaş torbada yer alan 2 topu çekti. Bunun anlamı ise 2 takımın aralarında takımın oynayacağı haftanın daha önceden belirlendiği ve bu kurayla yalnızca ilk yarı/ikinci yarıdaki maçta kimin ev sahibi olacağı belli olmasıydı. G.Saray ve F.Bahçe de benzer şekilde torbaya konulan 2 topu çektiler ve 11. haftaya koyulan derbinin ilk maçtaki ev sahibi belli oldu. Böylece daha önceden karar verilen haftalarda hangi derbilerin olacağı netleşmiş oldu. Bu takımlar mini kurada diğer topu seçseler de manzara çok farklı olmayacaktı. Örneğin Beşiktaş/Kasımpaşa’nın çektiği toplar farklı olsa Beşiktaş derbilerini 4 ve 13. Haftada oynayacakken şimdiki halinde 5 ve 13. haftada oynuyor. Keza Kayseri derbisi de yine daha önce belirlenmiş olan haftada oynanıyor.
Yukarıda bahsi geçen takımlar 2 topun yer aldığı torbadan kura çekeceğine 18 adet topla kuralar çekilse daha spontane bir şekilde oluşan fikstür önümüze gelebilirdi. UEFA’nın kura çekimlerinde gördüğümüz uygun gruplara ait topları tek bir yerde toplama yöntemi burada kullanılabilir, böylece derbilerin hangi haftada oynanacağı da tamamen çekilişle belirlenmiş olurdu.
Fikstürün algoritmasına gelirsek, ligdeki 17 takım bir sıralamayı takip ederek maçlarını oynuyor. Bu esnada sıra kendisine geldiğinde ise “joker” diye tabir ettiğim 18. takımla karşılaşıyor. Örneğin bu sezon şöyle bir sıralama mevcut:

1- Bursaspor
2- Galatasaray
3- MP Antalyaspor
4- Beşiktaş
5- Ç. Rizespor
6- Akhisar Bld.
7- K.Karabükspor
8- Kayserispor
9- T.Konyaspor
10- Fenerbahçe
11- Sivasspor
12- Kasımpaşa
13- Elazığspor
14- G.Birliği
15- Trabzonspor
16- K.Erciyesspor
17- Gaziantepspor

Bu sezonun joker takımı ise Eskişehirspor. Örneğin Sivasspor ligin 3. haftasında F.Bahçe ile oynadıktan sonra sıra kendisine geldiği için Eskişehirspor ile oynuyor. Ardından da Kasımpaşa ile devam ediyor. Genel anlamda takımlar bu joker takım ile oynadığı haftalarda 2 maç üst üste iç saha/deplasmanda oynuyor. Yine genelde takımların çoğunluğu ilk yarı sonunda ve ikinci yarı başında üst üste 2 maç iç sahada/deplasmanda oynuyor. Bunların 2 adet istisnası mevcut: 1. ve 9. sıradaki no’lu takımlar (Bursaspor ve T.Konyaspor).
Joker takım Eskişehirspor ise yukarıdaki sıralamayı birer hafta atlayarak takip ediyor. Örneğin ilk hafta Bursaspor, 3. hafta G.Saray ile oynarken, 2. hafta F.Bahçe, 4. hafta Sivasspor ile oynuyor. Dikkatli bakıldığında Eskişehirspor’un yazının ilk kısmında belirtildiği gibi fikstürleri ayrı çekilen İstanbul ve Kayseri takımlarıyla maçlarını birbirini takip eden haftalarda yaptığı görülebilir: (2-3 haftalar F.Bahçe, G.Saray, 6-7 haftalar Kasımpaşa, Beşiktaş, 14-15 haftalar K.Erciyesspor, Kayserispor)

Hiç yorum yok: