22 Aralık 2009 Salı

Fikstür Avantajı - 17.Hafta Bitiminde

Her sezon ilk yarı bitiminin ardından "Fikstür Avantajı" gündeme gelir. Maçları kolay gözüken takımlar, iç saha dış saha maç adedi, derbilerde ev sahibi olma durumu öne sürülerek avantajlı takımlar konusunda fikirler söylenir. Ben de buna rasyonel değerlendirme yapmaya çalıştım. Kalan maçlarda alınabilecek puanların hesaplandığı tablomdaki sistemi bir örnekle anlatmaya çalışayım:

Öncelikle lig başında takımları 3 kategoriye ayırdım.
Üst grup:(Şampiyonluk adayları) Dört Büyükler
Orta Grup: (Dişli takımlar, zorlu deplasmanlar) Bursa, G.Birliği,G.Antep,Eskişehir ve Kayseri
Küme Düşme Adayları: Kalan takımlar
Mesela Galatasaray 18. haftada Gaziantepspor ile kendi sahasında oynayacak. Bundan önce kendi kategorisinde Gaziantepspor ile içerde oynayan takımlar (Beşiktaş ve Trabzonspor) ortalama 1 puan almış. bu durumda Galatasaray'ın (ve henüz Gaziantepspor ile iç sahada oynamamış Fenerbahçe'nin de ) Gaziantepspor iç saha maçından 1 puan alacağını öngörüyorum. Ancak Galatasaray bu maçı kazanırsa alınan ortalama puan 5/3=1,67 olacağı için FB'ye ait puan öngörüsü keni maçı için 1,67'ye çıkar.
Beşiktaş ve Trabzonspor ise G.antep'e deplasmana gidecekler. İlk yarıda G.Saray ve F.Bahçe'nin bu deplasmanda aldığı ortalama puan 1,5 (bu durumda BJK veTrabzonspor'un bu maçlardaki öngörülen puanı oluyor).
Aynı uygulama bütün maçlara uygulanıyor (tabii ki her takıma yönelik öngörülen puanı için kendi kategorisindeki ortalama göz önüne alınıyor.)
Şu anki öngörüme göre oluşan puan durumu sağ üstte yer alıyor.
Not: 2. Yarının ilk haftalarının ardından kategorilerde değişiklik yapabilirim(Kayserispor veBursaspor üst kategoride yer alabilir)





Hiç yorum yok: