3 Mayıs 2010 Pazartesi

Şampiyonluk İhtimalleri

Ligde son 2 haftaya girilrken ağzı olan tahmin yapar hale geldi. Eskiden beri ben de hesap yapmaya çalışırdım ama tahmin yapmaya gönlüm razı olmazdı. Hep rasyonel bir şeyler olsun isterdim. Geçen sene bulduğum bir yöntem bu konuda rahat konuşmamı sağladı. 2 senedir uyguladığım bu yöntemi http://mucahitsarnik.blogspot.com/2009/12/fikstur-avantaj-17hafta-bitiminde.html kodlu yazımda belirtmiştim. Buna göre GS-FB-BJK-TS-Bursa'nın aynı kategoriye alındığı durumda son 2 haftada FB Ankaragücü (D) ve Trabzonspor ile oynuyor. Bu maçlarda hesapladığım potansiyel puanı (0,5+1,67=) 2,17 oluyor.(FB dışındaki takımların bu takımlarla oynadığı maçların puan ortalaması) Bursaspor'un ise Beşiktaş maçı için 2 potansiyel puanı var.(Diğer takımların BJK önünde aldıkları puanların ortalaması) Bu durumda FB 72 Bursaspor 74 puan oluyor.
Not: Bu hesap yöntemi ligin sonu yaklaştıkça sapmaya başlıyor. Mesela Bursaspor'un şu an itibariyle ligi 74 puanda bitime ihtimali yok. Ancak yine de bir fikir veriyor.

Bir de genelde son haftalarda yaptığım ihtimal hesapları var ki şampiyonluk için 3 maç kaldı. Bu maçlarda 27 değişik sonuç çıkabilir ki bunların 18.inde Bursaspor şampiyonluğa ulaşıyor. Yani şampiyonluk ihtimallerinde:
F.Bahçe:%33
Bursaspor:%67
sonucuna ulaşılıyor

Hiç yorum yok: