Futbol'da bariz gol pozisyonu ve son adam kuralına istinaden kırmızı kart tanımlaması mevcut. Buradaki son adam tanımı kaleciden önceki son savunma oyuncusu şeklinde tanımlanıyor. Bu noktada kırmızı kart görmeyi göze alan oyuncu rakibini düşürebiliyor veya elle oynayabiliyor. Bu son adam gerçekten "son adamsa" (genelde kaleci) ceza tanımlamasında herhangi bir fark yok. Burada aklıma takılan bir noktayı bir örnekle açıklayayım:
Düşünün ki ligin/kupanın son maçı ve maçın son dakikasında gole ihtiyacınız var. Rakibinizin savunmasının arkasına sarkıyorsunuz. Ceza alanının 20metre dışında kaleciyi çalımlıyorsunuz, boş kaleyi görecekken kaleci oyuncuyu düşürüyor (veya kaleci kaleye yönelmiş topu ceza alanının 20 metre dışında elle kesiyor). Sonuç kırmızı kart ve çok da tehlikeli olmayan bir yerden serbest vuruş. O noktada bu cezanın çok yeterli olmadığı ve haksızlığa uğradığınızı düşünebilirsiniz ama kurallar böyle.
Benim önerim son adam kuralının sondan bir önceki ve son adam diye 2'ye ayrılmasıdır. Sondan bir önceki durumunda şu anki kural geçerli olmalıdır. Ancak gerçekten "son adam" olma durumunda hareketin nerede olduğuna bakılmaksızın penaltı verilmelidir. Bu öneri biraz abes gibi gelebilir ama dediğim örnek başımıza gelirse herhalde bu kuralı bir kez daha sorgulayabiliriz.
2 yorum:
Evet bu kural üzerinde aslında durulabilir ancak mevcut sistemde kaleciyle karşı karşıya kalan forvet oyuncusu savunma oyuncusu tarafından düşürülürse o savunma oyuncusu son adam sayılıyor. Bu tür pozisyonlarda kaleci adamdan sayılmalımı sayılmamalımı onu tartışmak lazım aslında.Neden son adam uygulaması kaleci kalesindeyken bile faul yapan savunma oyuncusuna yapılıyor? Kaleci oyunda aktif bir oyuncu değilmi:))
Haluk FIRÇACI
Kalecinin ceza alanının dışına çıkmış olması ve karşı takımın forvet oyuncusuna temas edebilecek kadar yakın olabilmesi durumu maçın gidişatına aykırı bir durum. Çünkü forvet oyuncusu kalecinin çıktığını görerek kaleye direk vuracaktir.
Yorum Gönder