20 Şubat 2011 Pazar

Kural Sorgulaması 2

Basketboldaki bir takımın faul limiti kuralı gibi, futbolda da belli sayıda faul karşılığında ceza uygulamasına gidilmelidir. Örneğin bir takım yaptığı 8 (rakam farklı da olabilir) faul karşılığında eğer hiç sarı/kırmızı kart görmediyse rakip takım lehine penaltı/serbest vuruş gibi bir uygulamaya gidilebilir. Bu ceza uygulaması sert oyunculardan ziyade sert oynayan takımlara karşıdır. Bunun bir örneği kart sayısı belli bir sayıdan fazla olan takımlara para cezası verilmesi şeklinde uygulanmaktadır.

Önerdiğim cezanın şekli konusunda daha değişik uygulamalara da gidilebilir ancak temel felsefe sertliğe karşı takımları cezalandırmaktır.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

futbol basketbol gibi değildir bu yüzden belli sayıda faul için bir ceza atışı yapılması uygun olmaz diye düşünüyorum. futbolun oyun yapısını bozar. zaten bu tip sertlikler için oyun içinde kart cezaları mevcuttur.
ama en sonda da önerdiğiniz gibi takım adına belli bir kart sayısı aşılınca kulübe para cezası verilmesi durumu söz konusu olabilir ve böylece kulübün oyuncularının sertliği karşısında onları uyarması gereği duyulur. ama burada da bir çelişki söz konusudur. zaten sarı kart oyun kuralları dahilinde sertliği önlemek için bir uyarı niteliğindedir. çünkü bir oyuncu ikincisini gördüğünde kırmızı kartla oyundan atılır ve ceza alır. hem kendisi hem kulübü mağdur olur. ancak şu da vardır ki bazen pozisyon gereği kart görülmesi gerekebiliyor. gole giden adamı düşürebiliyor futbolcular. bunu da takımı gol yemesin diye yapıyor ama bedelini futbol kuralları dahilinde ödüyor. bu tip şeylerin de bulunduğu futbolda kartlardan ceza almak kulüp adına adil olmayabilir.

Cüneyt Yalınkılıç dedi ki...

Futsal oyun kurallarının bazıları futbola uygulanmalı. Nitekim yazınızda bahsettiğiniz kural şu anda futsalda mevcut.