6 Şubat 2011 Pazar

Spor vs Düşman

Fenerbahçe "Spor" Kulübü'nün aylık dergisinin (Şubat 2011) baş yazısında (Aziz Yıldırım beyanatı) şöyle bir cümle geçiyor. "Taraftarlarımız şubelerimizin tüm müsabakalarında müsabakaya özgü bir şekilde takımını desteklemeli dosta düşmana karşı, takımı ile kenetlenip sahaya nasıl hakim olunabileceğini göstermelidir. Başarıda sevincimiz, başarısızlıkta üzüntümüz ortaktır." Bu cümlede geçen "dosta düşmana karşı" ifadesi dikkatimi çekti. Anlamını teyid etmek için Türk Dil Kurumu'nun sitesine baktığımda "dostları üzmemek, düşmenları sevindirmemek, ele güne karşı"tanımına ulaştım. Bu konuda beni rahatsız eden taraf spor ve düşman kelimelerinin bir arada olmasıdır. Düşmandan kasıt nedir? Bir insanın aklına şöyle bir tarif gelebilr mi?Fenerbahçe'nin başarısını istemeyenler. Bu durumda yakın rakipleri de bu tarifin içine girer mi?

Futbolla ilgili olanların bir kısmının dahi bilinç altına bu düşünceyi yerleştirirseniz insanları gergin hale sokmuş olursunuz. Liderler az konuşarak çok mesaj veren kişilerdir. Liderlerin konuşmaları da verdiği mesajlar irdelenerek analiz edilir. Bu yüzden dikkat etmeliler.

Edit: Bu yazıyı yazmamın sebebi, algımı aktarmaktan ziyade, futbol takip edenlerin olası algısını ve bunların olası sonuçlarını irdelemek içindir.

2 yorum:

Dunqeon dedi ki...

Düşman kimdir? Medya'dır, Fenerbahçe'yi engellemeye çalışan odur budur. Her hangi bir kulübü hedef göstermek doğru olmaz ama düşman u17 maçında 15 yaşındaki çocuklara zıplayan 30 yaşındaki beyinsizlerdir. Düşman, münferit gezen taraftara kadıköyün orta yerinde 10 kişi dalıp, Fenerlileri kovaladık diye ortalıkta dolanan delikanlılardır.

Ayrıca bu ilk değil, evvel zamanlarda Fenerbahçe sahaya bu pankartla çıkmıştır;
http://4.bp.blogspot.com/_monQEyyTIbw/SRQJuDYNnUI/AAAAAAAAJ9Q/bZKruA6DLag/s400/1371f7k5btj520en1.jpg

Abartılmaması gereken bir durum.

oonk1907 dedi ki...

türk dil kurumu'nca açıklamasını kendiniz de yazmışsınız. bu tanımlardan neden işinize geldiği gibi düşman anlamı vereni alıyorsunuz? 'ele güne karşı' diye de bir anlamı varmış misal. Aziz Yıldırım neden 'ele güne karşı' değil de, rakiplerini de içine alan düşmanlardan bahsetmiş oluyor size göre?