18 Nisan 2012 Çarşamba

Skorlar 2li averajı nasıl etkile(me)yecek?

eNormal sezonda puan farkı tek sayı olan takımların arasındaki farkın Süper Final’de tam olmayan sayı haline (TFF deyimiyle “buçuklu”) gelmesiyle bu takımların aynı puanda ligi bitirme ihtimalleri kalmıyor. Her ne kadar bir takımın puanı tam sayı olmadığında yukarıya yuvarlansa da herhangi bir eşit puan durumunda verilen 0,5 puan geri alınıyor. İşin gerçeği yukarı yuvarlamak için verilen 0,5 puanın fiili anlamda hiçbir etkisi yok. Bu yüzden hesapları yaparken yukarı yuvarlamadan düşünmek daha sağlıklı olacaktır. Bütün bunların ışığında normal sezonda alınan puanların Süper Final’de yarıya bölünmesi ile ligdeki bazı maçlarda oluşabilecek farklar işlevini kaybetti.


Böylece üstte yazılan takımların aralarındaki maçlarda normal sezonda oluşan skorların ve bundan sonra oynanacak maçların 2li averaj belirleme anlamında herhangi bir etkisi olmayacak. Aralarındaki puan farkı çift sayı olarak normal sezonu bitiren takımlarda ise 2li averaj açısından aralarındaki maçlar önemliydi:
• Fenerbahçe-Trabzonspor: 12 puan :  6 puana indi
• Galatasaray-Beşiktaş: 22 puan : 11 puana indi

Ancak Süper Final’in ilk haftasında oynanan maçlar sonunda bu takımlar arasındaki 2li averaj hesapları da kesinleşti. Fenerbahçe’nin Trabzonspor’u, Galatasaray’ın da Beşiktaş’ı yenmesiyle bu takımlar arasındaki maçlardaki skorlar ve buna bağlı oluşan puan durumu:
Fenerbahçe-Trabzonspor 1-0
Trabzonspor-Fenerbahçe 1-1
Fenerbahçe-Trabzonspor 2-0





Beşiktaş-Galatasaray 0-0
Galatasaray-Beşiktaş 3-2
Beşiktaş-Galatasaray 0-2






şeklinde oldu. 2li averaj açısından bu takımlar arasındaki son maçların skorunun herhangi bir önemi kalmadı. Sonuç olarak bundan sonraki hiçbir maçta oluşan farkın (averajın) sıralamayı belirlemede işlevi kalmadı.

Süper Final Avrupa Ligi’nde ise Bursaspor maçlarındaki skorun kaç farklı olduğunun herhangi bir önemi yok. Diğer takımlar arasındaki maçlarda ise 2li averaj hesabı yönünden önemi devam ediyor.

Hiç yorum yok: