26 Mayıs 2012 Cumartesi

Avrupa Ligi ön elemelerinde avantajlı mıyız?

UEFA Avrupa Ligi (EL) ön elemelerin Bursaspor 2. ön eleme, Beşiktaş 3. ön eleme, Trabzonspor ise Play-Off turundan (4. ön eleme) itibaren katılıyor. Takvime göre ilk maçlar ve rövanşlar sırasıyla:
2. ön eleme 19-26 Temmuz
3. ön eleme 2-9 Ağustos
Play-Off turu 23-30 Ağustos tarihlerinde oynanıyor.
Takımlarımızdan seribaşı olma noktasında en rahat durumda olan takım Beşiktaş (42,115). 3. ön elemede ve (kalabilirse) Play-Off turunda seribaşı olarak kuralara katılıyor. Trabzonspor (20,115) da Play-Off turunda şu anda seribaşı olarak gözüküyor. Ancak bu hesaplama yapılırken Şampiyonlar Ligi (CL) ve EL ön eleme turlarında seribaşı takımların turları geçtiği varsayılıyor. Statüye göre CL’de 3. ön eleme turunda elenen takımlar EL Play-Off turuna katılıyor. Şu anda CL 3. ön eleme turunda puanı Trabzonspor’dan yüksek 10 takım var. (Bkz: Ek-1) Bu takımlardan 6 tanesinin bu turda elenip EL Play-Off turuna katılması durumunda dahi Trabzonspor seribaşı pozisyonunu koruyor. Bunun yanında EL’de ilk 3 ön eleme turunda oynayan ve yine puanı Trabzonspor’dan fazla olan takımlardan (Bkz: Ek-2) elenen oldukça CL ön elemesinden gelen takımların artması sorun olmayacaktır. Örneğin EL’den 4 adet yüksek puanlı takım önceki turlarda elenirse (CL’den puanı daha yüksek 10 takım dahi EL’ye gelse bile) Trabzonspor Play-Off turunda seribaşı olmayı garantiliyor.
Bursaspor için ise durum biraz daha karışık. 2. ve (kalabilirse) 3. ön eleme turlarında seribaşı olurken, yine bu turları geçmesi durumunda oynayacağı Play-Off turunda şu anda alt klasmanda. (Sercan Yıldırım Bursa’daki Glaskow Rangers maçında son dakikalarda karşı karşıya pozisyonda golü atsa şimdi seri başı olmuştu.) Fakat bu şans hala mevcut. Bunun için EL’de daha önceki turlarda puanı Bursaspor’dan fazla olan (Bkz: 3)  4 takımın (Danimarka’da FC Copenhagen şampiyon olursa 3) elenmesi gerekli. Tabi burada da CL’den puanı Bursaspor’dan yüksek (Bkz: Ek-4) ve turun favorisi takımların elenerek EL Play-Off turuna gelmeme şartı var. Trabzonspor’un durumunda benzer şekilde her CL sürprizi için bir EL sürprizine ihtiyaç var. Belirtmek gerekir ki seribaşı olmak her ne kadar büyük avantaj olsa da seribaşı olmayan takımlar arasından da zorlu rakipler çıkabilir. Eto’o’lu Anzhi Makhackala (2.ön elemeden itibaren katılıyor) ve CL ön elemesinden gelebilecek Feyenoord bunlar arasında ilk dikkat çeken takımlar.


Bu hesaplar Türk takımlarını da kendi aralarında etkiliyor: Fenerbahçe’nin CL’de 3. ön elemede elenip Play-Off turunuda EL’de yer alması ve Beşiktaş’ın 3. ön elemeyi geçmesi Trabzonspor ve özellikle Bursaspor’un seribaşı olması adına dezavantaj teşkil edebilir.






Hiç yorum yok: