19 Mayıs 2012 Cumartesi

Eskişehirspor ve Bursaspor mağdur mu oldu?

Lig ve kupanın ardından başlayan tartışmalarda takımların ne şekilde ve hangi sırayla Avrupa Ligi’ne gitmesi masaya yatırılıyor. Aslında burada yazacaklarımı sentetik bir şekilde tablo halinde http://mucahitsarnik.blogspot.com/2012/04/avrupa-ligine-hangi-takm-nasl-gidebilir.html adresindeki yazımda belirtmiştim. (25 Nisan 2012) Tabloda belirtilenleri biraz açmak istiyorum. Sezon başında TFF Lig başlamadan 2 gün önce (8 Eylül 2011) statüyü yayınladı. Statüleri karşılaştıralım:

Sezon öncesindeki statü (8 Eylül 2011) incelendiğinde bugünkü lig tablosu bir takımın hem kupa finalisti hem de Play-Off Avrupa Ligi (5-8) grubunu lider bitirmesi durumunu Ek-3/IX kısmında açıklıyor:

X. Türkiye Kupası şampiyonu olan takım aynı zamanda Play-Off Şampiyonluk Grubu sonunda Şampiyonlar Ligi grup veya ön eleme müsabakalarını oynamaya hak kazanacak sıralamada yer alırsa, UEFA Avrupa Ligi’ne gidecek 1. takım Türkiye Kupası Finalisti takım olacaktır. Türkiye Kupası Finalistinin de Play-Off Avrupa Ligi Grubunda birinci takım olması halinde;

Bu durumda;

Türkiye Kupası Finalisti olan takım UEFA Avrupa Ligine gidecek 1. takım olacaktır. Play-Off Şampiyonluk Grubu’nda sıralamada Şampiyonlar ligine gidecek iki takımın haricindeki ilk takım UEFA Avrupa Ligine katılacak 2. takım olacaktır. Bu gruptaki son takım ile Play-Off Avrupa Ligi Grubunu ikinci olarak bitiren takım "Play-Off'lar Arası Final Müsabakası" oynar. Bu Müsabakayı kazanan takım UEFA Avrupa Ligine katılacak 3. takım olur.

Bugünkü tablodaki karşılığı: Fenerbahçe, Türkiye Kupası’nı alırsa ve Bursaspor da Play-Off Avrupa Ligi Grubunda 1. olursa Bursaspor Avrupa Ligi’ne gidecek 1. takım, Trabzonspor da 2. takım oluyor. Beşiktaş ise diğer grubun ikincisi Eskişehirspor ile karşılaşıyor ve kazanan 3. takım oluyor.

Ardından ligin 8. haftasının oynandığı dönemde 26 Ekim 2011 tarihinde bu statüyü değiştirdi. Statünün değişmesi konusunda Federasyon sitesinde yayınlanan ön yazı "Play-off şampiyonu ve ikincisi Şampiyonlar Ligi'ne gidecek" başlığıyla verildi. (http://www.tff.org/Default.aspx?pageId=200&ftxtId=13737 adresinde bu ön yazıyı bulabilirsiniz. Ayrıca yazının son kısmında da ön yazının tamamı yer almaktadır.)

Halbuki bu statüde sadece Şampiyonlar Ligi’ne gitme maddeleri değil, Avrupa Ligi’ne gitme maddeleri de değişmişti. Ancak TFF bunu ön yazının içinde belirtmezken yalnızca statüyü yayınladı. Sadece ön yazıyı okuyan ve bununla ilgili maddelerdeki değişiklikleri inceleyen birisinin Avrupa Ligi’ne gitme konusundaki değişiklikleri kaçırması çok olasıydı. Peki bu statüde neler değişmişti:

Ön yazıda ve birçok medya organında o dönem belirtildiği gibi artık 34 haftanın 1.si Şampiyonlar Ligi’ne gidemiyor ve bunun için 40 hafta sonunda gerekli dereceyi yakalaması isteniyordu. Bunun yanında medyada pek de (belki de hiç) değinilmeyen Avrupa Ligi’ne gidiş statüsü ve sıralamasında ise bazı ayrıntılar değiştirilmişti ve sezon sonunda ortaya çıkan sonuçlar da bu değişen maddelerden birine isabet etti. (İlk statüye göre 5-8 grubunu 2. bitiren takımın (Eskişehirspor) bile duruma göre şansı mevcutken, bu değişiklikle böyle bir şansı kalmıyordu.)

Lig başladıktan sonra yayınlanan bu statüde (26 Ekim 2011) EK-3/XI-c:

XI. Türkiye Kupası şampiyonu olan takım aynı zamanda Play Off şampiyonluk Grubu sonunda 1. veya 2. sırada yer alırsa, UEFA Avrupa Ligi’ne gidecek 3. takım Türkiye Kupası Finalisti takım olacaktır.

c) Türkiye Kupası Finalistinin de Play-Off Avrupa Ligi Grubunda birinci takım olması halinde;

Bu durumda;

Türkiye Kupası Finalisti olan takım UEFA Avrupa Ligine gidecek 3. takım olacaktır. Play-Off ġampiyonluk Grubu’nda 3. olan takım ise UEFA Avrupa Ligine katılacak 1. takım olacaktır. Bu gruptaki 4. takım UEFA Avrupa Ligine katılacak 2. takım olacaktır. Bu durumda "Play-Off'lar Arası Final Müsabakası" oynanmayacaktır.



Şu anki sonuçlar da bu statüde belirtildiği şekilde uygulandı. TFF statüyü değiştirirken Ek-3’te son kısımda yer alan UEFA'nın Uluslararası müsabakalara katılacak takımların sayısı ve kriterleri ile ilgili değişiklik yapması halinde TFF'nin uluslararası kupa müsabakalarına katılım maddesini yeniden düzenleme hakkı saklıdır. maddesine dayanarak bu değişikliği yaptığını açıklamıştı. Ancak yaptığı açıklamada UEFA’nın Şampiyonlar Ligi’nin statüsü gereği derken Avrupa Ligi’yle ilgili herhangi bir gerekçe belirtmedi. Bu sebeple başlıkta yazdığım kafamı meşgul ediyor. Acaba Bursaspor ve Eskişehirspor mağdur mu oldu?

TFF'nin statü değişikliğinde yayınladığı ön yazı

Play-off şampiyonu ve ikincisi Şampiyonlar Ligi'ne gidecek


Türkiye Futbol Federasyonu, Spor Toto Süper Lig Statüsü'nde yer alan takımların uluslararası müsabakalara katılım maddesini yeniden düzenledi.


UEFA, bu sezon Süper Lig'de ilk defa yapılan play-off uygulamasında, 34 haftalık lig grubu ve play-off grubundan hangi takımların hangi şartlarda Avrupa Kupalarına katılabileceği konusunda, Şampiyonlar Ligi'nin halen yürürlükte olan statüsünün işletileceğini belirtti. Lig şampiyonu ve ikincisinin Şampiyonlar Ligi'nde olabileceğinin belirtildiği statüye göre, 2011-2012 sezonunda Spor Toto Süper Lig'de play-off grubunu şampiyon bitiren ile aynı grubun ikincisi Şampiyonlar Ligi'ne katılacak.


Bu doğrultuda TFF, Süper Lig statüsünde yer alan "katılım maddesini yeniden düzenleme hakkına sahiptir" maddesini işleme koyarken, 34 haftalık Lig Grubu'nda ilk 4 sırayı elde edecek takımların oluşturacağı Play-Off Şampiyonluk Grubu'nun birincisi direkt olarak Şampiyonlar Ligi'ne gidecek. Aynı grubun ikincisi de 2012-2013 sezonunda Şampiyonlar Ligi ön eleme turuna katılacak.

Hiç yorum yok: