9 Eylül 2013 Pazartesi

2014 Dünya Kupası Play-Off'a Nasıl Kalırız?


Romanya karşısına çıkan A Milli Futbol Takımı, bu maçı kazanarak Dünya Kupası yolunda umudunu artırmak istiyor. Grup lideri Hollanda’yı yakalama şansı olmayan takımımızın şu anki hedefi grubu 2. sırada tamamlayıp Play-Off mücadelesi oynamaya hak kazanmak. Statü gereği 9 adet grup 2.’sinden en kötü dereceye sahip takım eleniyor ve kalan 8 takım kura ile eşleşerek 2 ayaklı eleme turu oynuyor. En kötü dereceyi belirlemek için ise bu takımların grubu 1., 3., 4. ve 5. bitiren takımlarla oynadığı maçlarda aldığı sonuçlar dikkate alınacak. Bu puan yazının devam eden kısmında “ikincilik puanı” olarak tanımlanacaktır.
Andorra’nın grubu son sırada bitireceği öngörüldüğünde kalan 4 takımla şu ana kadar oynadığımız 5 maçta 4 puan aldık. Bundan sonraki 3 maçı da kazandığımız taktirde “ikincilik puanımızı” 13’e yükseltiyoruz. Diğer gruplardaki duruma da bakıldığında birçok takımın potansiyel puanının bizden fazla olduğu görülüyor. Bununla birlikte bazı takımların da bizle eşit veya bizden daha düşük potansiyel puanı mevcut.
     -   A grubunda Belçika, C grubunda Almanya ve I grubunda İspanya gruplarını 2. sırada bitirdikleri taktirde ikinciler sıralamasında bizim üzerimizde yer almayı şimdiden garantiledi.
     -   B grubunda Çek Cumhuriyeti ya da Danimarka ve E grubunda Slovenya’nın ikinci olması halinde alabileceği maksimum “ikincilik puanı” 12. Bu takımlardan birinin grubunda ikinci olması halinde tüm maçlarımızı kazanıp grubu 2. bitirdiğimizde play-off  oynamayı garantiliyoruz.
      -   B grubunda Bulgaristan, E grubunda Arnavutluk ve H grubunda Polonya’nın gruplarını ikinci bitirmeleri halinde ise alabilecekleri maksimum “ikincilik puanı” 13. Bu durumda averajı iyi olan avantaj sağlıyor.
      -   Bunların dışında gruplarında ikincilik iddiası olan takımların tamamının potansiyel “ikincilik puanı” bizden yüksek ve onları geçmek için puan kaybetmelerini beklememiz gerekiyor.
      -   Tabloda takımların şu anki puanları ve grup maçları sonunda ulaşabilecekleri “maksimum ikincilik puanları” gösterilmiştir.


Not: Hesaplama yapılırken grupları 6. (son) sırada bitirme ihtimali olan yani ikincilik puanı hesaplanırken devre dışı bırakılan takımlar şunlardır:
A: İskoçya, Galler, Makedonya veya Sırbistan
B: Malta
C: Faroe Adaları veya Kazakistan
D: Andorra
E: Kıbrıs Rum Kesimi
F: Lüksemburg veya Azerbaycan
G: Liechtenstein veya Litvanya
H: San Marino

Hiç yorum yok: