22 Ekim 2013 Salı

Penaltı Atışları Karanlıkta mı Yapılacak?

Ziraat Türkiye Kupası’nda 3. Tur programı TFF tarafından açıklandı. Buna göre maçlar 29-30-31 Ekim ve 6 Kasım tarihlerinde oynanıyor. ( http://www.tff.org/default.aspx?pageID=267&ftxtID=19178 ) Maçların bir kısmı gündüz oynanırken bir kısmı da akşam saatinde. Ancak gündüz oynanan maçların uzatma ve penaltı vuruşlarına kalması halinde sıkıntılar ortaya çıkabilir zira bazı maçlarda penaltılar atıldığı sırada hava kararmış olabilir. Örneğin Tokatspor-Boluspor maçı 30 Ekim gün saat 14.00’te başlıyor. Maçın ek süre olmaksızın bitiş saati 15.45. Oynanmayan dilimlerin eklenmesiyle bu, 15.50 civarını bulabilir. Maçın berabere bitmesi halinde uzatmaya geçiliyor. Normal süre ile uzatma devreleri arasındaki boşluk ve 30 dakikalık uzatma süresi dikkate alınırsa uzatmanın bitişi 16.30 gibi oluyor. Penaltı vuruşlarına geçiş için gerekli hazırlıklar ve oyuncuların belirlenmesi işlemlerinden sonra en erken 5 dakikada penaltılara geçileceği varsayılırsa penaltı vuruşlarına geçiş en iyi ihtimalle 16.35’te oluyor. 30 Ekim günü Tokat’ta güneşin batış saati 16.37. (27 Ekim sabahı saatler 1 saat geri alınıyor) Kaldı ki ışıklandırmalı stadlarda stad ışıklarının yanma zamanı genelde güneşin batışından önce olur zira hava daha önce kararmaya başlar.  Bunun yanında havanın bulutlu olduğu günlerde havanın çok daha erken kararmasından ötürü ışıklar çok daha erken vakitte yakılır. Ancak maçın oynanacağı stadda (Gaziosmapaşa Stadı) ışıklandırma yok, penaltıların havanın tamamen aydınlık olmayan bir döneminde atılma tehlikesi var. (veya  penaltıların ertesi güne kalma ihtimali)Benzer durum başka maçlar için de geçerli.

Aşağıdaki tabloda maçların başlama saati, maçlarda –olursa- penaltıların olası başlama saati, güneşin batış saati* ve stadda ışıklandırma olup olmadığı belirtilmiştir. Federasyonun bu maçların başlama saatlerinde değişiklik yapıp yapmayacağı ise merak konusu.      



*:Güneşin batış saatleri için Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Astronomi Laboratuvarı’nın bilgileri kullanılmıştır.  http://www.koeri.boun.edu.tr/astronomy/  

Hiç yorum yok: