5 Nisan 2010 Pazartesi

Mağduriyetin katlanması

2009-10 sezonunda oynanan Gaziantepspor-Sivasspor maçındaki olaylar sebebiyle Gaziantepspor'a 1 maç sahasında seyircisiz oynama cezası verildi. Maçın sadece 3 dakikalık özetini izledim ve olayların neler olduğunu bilmiyorum. Ancak anlamadığım konu şu:
Bu derece yoğun olay varsa burada Sivasspor'un bir mağduriyeti olmuştur.(küfür etmiştir, yabancı maddeler atılmıştır, ..vb) Takım bu durumdan etkilenmiştir, oyununu yansıtamamıştır ve bu maçtan 1 puanla ayrılmıştır. Bütün bunların sonunda işin kaymağını yiyen ise Sivasspor'un düşme hattındaki rakibi Manisaspor oldu. Çünkü G.Antepspor cezasını bir sonraki iç saha maçında Manisaspor maçında çekecek. Bu işleri anlamıyorum. Suçluları cezalandırırken bir taraftan, diğer tarafın mağduriyetini artırmamak gerekir. Bunun için önerim:
Öncelikle cezalar için tutulan raporlar sezon sonuna kadar saklanmalı.(içinde bulunulan sezonda ceza olmamalı) Sezon sonunda bütün dosyalar değerlendirilir ve her takıma hakettiği ceza verilmelidir. Buradaki önemli nokta verilen cezaların bir sonraki sezon aynı takımla oynarken çekilmesidir. Örnek: 2009-10 sezonunda oynanan FB-GS maçındaki olaylar sebebiyle FB'ye 2 maç seyircisiz oynama cezası verildi. Önerdiğim sistemde FB bu cezayı önümüzdeki 2 sezondaki GS maçlarında çekmeli. Burdaki açık nokta olay çıkan maçtaki rakibin lig düşmesi/yükselmesi veya ceza alan takımın sezon sonunda lig yükselmesi/düşmesidir. Bu durum suistimale açık olacağı için (örneğin küme düşmesi kesin olan rakip önünde sahaya madde yağdırmak) hak edilen cezanın 3 katı bir sonraki sezonun başına eklenmelidir.
Bu ceza sistemi deplasman maçları için de geçerli olmalı ve bir sonraki sezon söz konusu deplasmanı seyircisiz oynamalıdır. Bu durumda evsahibi takımı hasılattan mağdur etmemek için şöyle bir yöntem uygulanabilir:
Olay çıkan maçta deplasman tribününe ayrılan seyirci sayısı ile o tribüne ait o günkü maç bileti fiyatı çarpılmalı ve aradan geçen dönemdeki enflasyon oranıyla da çarpılıp, bir sonraki sezon maçın oynandığı hafta rakip takıma verilmek üzere federasyonun hesabına yatırılmalıdır. (Lig düşme/yükselme durumu oluşursa sezon başlamadan aynı şekilde yatırılmalıdır)
Bu sistemin getirileri aşağıdaki gibi olabilir:
1- Sezon başı onca parayı verip kombine almış taraftar sezon başında kaç maça gideceğini bilir halde olur.
2- Deplasmandaki taraftarın yaptığı eylemler yüzünden kombine bilet sahipleri mağdur olmaz. (Şimdiki sistemde iç sahada hiçbir olay çıkarmadan maçların tamamını seyircisiz oynama ihtimali var)
3- Olaylarda mağdur olan takım ile cezanın çekildiği maç aynı olur. (Kimse alakasız bir maçta olan olaylardan sorumlu olmaz)
4- Derbilerde olay çıkma ihtimali azalır, kulüp yönetimleri önlemler konusunda çok daha titiz olur çünkü bir sonraki sene başında satılan kombine biletin fiyatı ve satılma oranı düşme tehlikesine girer.

1 yorum:

NT dedi ki...

Merhaba,

Açıklamalarına katılmak ile beraber sadece özellikle derbi maçlarıyla ilgili fedarasyon ve klüp yetkilileri bir derbi macındaki cezanın bir sonraki derbi maçında uygulanmasına hasılat açısından olumlu bakmazlar sanırım.