24 Şubat 2012 Cuma

Ligde Kalma Puanı Kaç Olur? (27.Hafta)

Öncelikle kolaylık olması açısından güncel puan cetvelini önümüze koyalım.


Cetvelde bir puan barajı belirleyelim. Mesela 7.sıradan itibaren 17. sıraya kadar tüm takımları düşme adayı olarak,  Ankaragücü'nün ise düştüğünü varsayalım. (varsayımlar "matematik" derslerindeki ispatlarda kullanılırdı, birden çağrıştırdı) Bu takımların kalan maçları sonunda ligde kalmak için en az kaç puanla ligi bitirmeleri gerektiğini hesaplayacağız. Hesaplama yapılırken küme düşme hattının en üstünde yer alan takımın (16.sıradaki) en fazla puana sahip olmasını hedef olarak belirleriz. Bu yüzden de temelde bu takımların kendi aralarında oynayacağı maçların sonuçlarında en doğru kombinasyonu bulurken 2 yöntemle 2 ayrı puan değerine ulaşılıyor.
1-Öncelikle bu takımların ligde ilk 6 sırada oynayan takımlardan hiç puan alamayacağının ve Ankaragücü ile oynanacak maçlardan 3'er puan alınacağının öngörüldüğü hesabı yaptığımızda:
- Manisaspor 38 puanla 17. bitiriyor.
- Eskişehirspor, Antalyaspor, Gaziantepspor, Orduspor ve Samsunspor 41 puanla bitiriyorlar. 5li averajda en alt sırada kalan takım Antalyaspor ligden düşüyor. Yine de bir takımın 42 puan alması gerekir ki bu konuda kafası rahat olsun.
Ligin ilk 6 sırasındaki ekipler ise bu puanı yakaladılar.

2- Bu yöntemde ise 7-17.sıralardaki takımların ilk 6 sıradaki takımları ve Ankaragücü'nü yendiklerini düşünüyoruz. Bu durumda ise:
- Samsunspor: 32 puanla 17.sırada yer alırken
- Eskişehirspor, İstanbul BŞB, Antalyaspor ve Kayserispor 47 puanla sıralanıyorlar. 4lü averaj sonunda ise İstanbul BŞB 16. sırada yer alıyor.
Ligin ilk 6 sırasındaki ekipler ise aralarında oynayacakları maçlar sonucunda bu puanın üzerinde yer alabiliyorlar.

Sonuç olarak an itibariyle 48 puanı yakalayan takım matematiksel olarak düşmemeyi garantiliyor. Bu değer muhtemelen haftalar ilerledikçe düşer.

Not: Yılmaz Vural hoca da Sakayaspor'un başına geçtikten bir hafta sonra ligde kalmak için gerekli puan tahminini yapmış.

Hiç yorum yok: