5 Mart 2012 Pazartesi

Bilerek görülmüş kart= yerinde yapılmış faul

Alex’in G.Birliği önünde gördüğü sarı kartla önceki haftalarda gördüğü 3 sarı kartın silinmesi, takip eden haftada oynanacak Ankaragücü maçında cezalı olması ve 2 hafta sonraki G.Saray maçında cezasını tamamlamış halde sahaya çıkabilecek olması gündemin ana tartışma maddelerinden. Konuyu tartışma tarafına getiren etken ise Alex’in kartı bilerek gördüğünün iddia edilmesi ve bu sebeple TFF’nin sezon başındaki talimata eklediği madde dolayısıyla (ceza sınırında olan oyuncunun bilerek kart görmesi durumunda 2 maç ceza verilmesi) G.Saray maçında oynamaması gerektiğinin savunulmasıdır.


Meseleye bakış açısı taraflara göre değişmekle birlikte Alex’in bu hareketi bilerek yapması (bilerek yapmışsa) aslında sahalarımızda “bilerek” yapılan birçok ihlalden çok farklı değil kanımca. Bir taraftarın, tuttuğu takımın, ani atakla karşı karşıya kaldığında oyuncusunun yaptığı faule, “yerinde yapılmış bir faul” ve/veya “yerinde görülmüş bir sarı kart” dediğine çokça şahit oldum. Bana kalırsa buradaki iki konu birbirine “bilerek yapılan ihlal” noktasında çok benziyor. Aynı no'lu maddeler birbirinin eşleniğidir.

1-) Örneğin eksik yakalandığınız bir hızlı hücumu orta sahada kesmezseniz, rakip takım tehlikeli bir atak gerçekleştiriyor ve bu da sizin gol yeme oranınınızın daha fazla olması demek.
2-) Atağı kestiğinizde kısa vadede kendi takımınıza zarar ediyorsunuz: Rakip takım serbest vuruş kullanıyor ve bir oyuncunuz sarı kart görüyor. (bir çok spikerin de özellikle Avrupa maçlarında bu hareketi onaylayan sözleri var)
3-) Uzun vadede ise size bir avantaj sağlıyor zira savunmanız yerini alabiliyor.
4-) Bunun yanında serbest vuruş sonrasında gol yemeyeceğinizin de bir garantisi yok. Alex’in gördüğü sarı kartı da bu açıdan inceleyelim. (Sarı kartı bilerek gördüğünü varsayacağım)

Alex'in durumu:
1-) Öncelikle 3 sarı kartı var ve Galatasaray maçında oynamaması durumunda F.Bahçe önemli bir gücünden yoksun olması yani kaybetme ihtimalinin daha fazla olması durumu mevcut.
2-)Burada sarı kartı görerek bir önceki örnekte olduğu gibi kısa vadede dezavantajlı oluyor: G.Birliği maçında sarı kartla oynuyor ve Ankaragücü maçında takımıyla sahaya çıkamıyor.
3-) Fakat uzun sürede kendisine avantaj sağlıyor ve G.Saray maçında sahaya çıkıyor.
4-) Ancak bunda da Alex’li F.Bahçe’nin galip geleceğinin garantisi yok.

Bu 2 olayın karşılaştırılamayacağını, zira birinin futbolun içinde diğerinin ise dışında olduğunu düşünenler olabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta eylemlerin “bilerek” yapılmış olmasıdır. Faul dediğimiz şey bence topu kazanmak isterken “yanlışlıkla” rakibe sert girmektir. Bu yüzden bilerek yapılmış hareket ne kadar oyun içinde olursa olsun bana göre Alex’in bilerek sarı kart görmesinden farklı değildir. Biri suçsa/hataysa diğeri de öyledir. Veya ikisi de değil.

Hiç yorum yok: