7 Mart 2012 Çarşamba

Statüde (2li averaj ) boşluk mu var?

Spor Toto Süper Lig (STSL) statüsünde (Resmi ismi: Süper Lig Müsabakaları Statüsü) Play-Off maçları sonunda oluşabilecek puan eşitliği durumunda uygulanacak eşitlik bozma yöntemleri açıklanmış. Buna göre (TFF resmi internet sitesinden alınmış hali ile)
2 takımın puanlarının eşitliği halinde:

I. Kendisine yarım puan eklenen takım varsa bu takım sıralamada bir altta yer alacaktır.
II. Bu durum söz konusu değil ise, takımların Lig Grubunda ve Play-Off Gruplarında birbiriyle oynadıkları toplam 4 müsabakadaki puan üstünlüğüne bakılır.
III. Takımların kendi aralarındaki Lig Grubu ve Play-Off Grupları müsabakalarında puan eşitliği varsa, kendi aralarındaki bu müsabakalardaki gol averajına bakılır. Kendi aralarındaki maçlarda atılan gollerde eşitlik varsa, deplasmanda fazla gol atan takım üstün sayılmaz.
IV. Takımların kendi aralarındaki Lig Grubu ve Play-Off Grupları müsabakalarında puan ve gol eşitliği devam ediyorsa, 34 hafta oynanan Lig Grubundaki puan sıralamasında üstte olan takım üstte yer alacaktır.

2. maddedeki aralarında oynanan 4 maçta alınan puanlar kısmı için şöyle bir örnek düşünelim:

14. Hafta: Galatasaray-Fenerbahçe 3-1 (oynandı)
31. Hafta: Fenerbahçe-Galatasaray 0-1 (varsayım)
Play-Off: Galatasaray-Fenerbahçe 0-1 (varsayım)
Play-Off: Fenerbahçe-Galatasaray 1-0 (varsayım)

Bu durumda aralarındaki bu 4 maçt sonunda Galatasaray ve Fenerbahçe 6’şar puan alır. G.Saray +1 averajla F.Bahçe’nin (-1 averaj) üzerinde yer alır.

Ancak Statünün 3. maddesinin 7. kısmında şu cümle geçiyor:

(7) Play-Off müsabakalarına katılma hakkını elde eden takımlar, Play-Off Gruplarına 34 haftalık Lig Grubunda elde ettikleri puanların yarısı ile başlarlar. Lig Grubunda elde edilen puanların yarısının buçuklu olması halinde bu puana yarım puan eklenir.

Bu cümleden yola çıkarak nasıl ki Play-Off’a puanların yarısı taşınıyorsa, 2li averaj hesabında da yarısı taşınabilir mi sorusu aklımı karıştırıyor. Eğer öyleyse, yukarıda verdiğim örnekte Galatasaray toplamda 3 puan alırken Fenerbahçe 6 puan alıyor ve puan eşitliği noktasında avantaj sağlıyor. Yani kuralın farklı yorumlanması sonucunda farklı sonuçlar ortaya çıkabilir. Hukukçu değilim ama bir hukukçunun bu noktasını değerlendirip itiraz etmesi ihtimal dâhilindedir. Verdiğim, (GS-FB) bir örnekti ve diğer takımlar arasında da oluşabilir.

Federasyonun bu noktaya açıklık getirmesi gerektiğini düşünüyorum.

Hiç yorum yok: