22 Mart 2012 Perşembe

Fenerbahçe-Bursaspor (Nam-ı Diğer Geri Dönüşler)

Ne zaman bir Fenerbahçe-Bursaspor maçı olsa herhalde bundan sonra ilk akla gelecek maç 22 Şubat 2010’da oynanan ve Fenerbahçe’nin ilk 20 dakikada 2-0 öne geçtikten sonra son 10 dakikada yediği 2 golle 3-2 yenildiği maç akla geliyor ki Bursaspor’un şampiyonluğunun en önemli adımıydı belki de. Ancak bu maç bugüne kadar oynanan Fenerahçe-Bursaspor geri dönüşlerinin en göze çarpanıydı. Bu maçı bence ayrı bir yazıda değerlendirmek gerekir, bu yüzden bu yazıda yer vermedim. Peki iki takım arasındaki maçlarda başka geri dönüşler oldu mu? Bu maçlara ufak bir göz atalım.

25.03.1990 Bursaspor-Fenerbahçe 3-2
Fenerbahçe, ligin 25. haftasında lider ve Bursa deplasmanına çıkıyor. Yılmaz Vural’ın Teknik Direktörlük’teki ilk yılları. Maçta ilk yarım saatte Fenerbahçe Hakan (Tecimer) ve Şenol 3’ün(Ulusavaş) (o dönem oyuncular soyadlarından ziyade Küçük Şenol, Büyük Şenol ve Şenol 3 şeklinde anons ediliyordu. Bu konu ayrı bir yazı konusu olabilir.) golleriyle 2-0 üstünlüğü ele geçirdi. 2. yarıya hızlı başlayan Bursaspor, Küçük Erhan’la (Kiremitçi) önce 49‘da skoru 2-1 yapıyor, sonra da 65’te 2-2’yi buluyordu. Maçın bitimine 9 dakika kala yine K.Erhan skoru 3-2’ye taşıyor ve Schumacher’e 3 gol atan oyuncu sıfatını ele geçiriyordu. Erhan Kiremitçi daha sonra Karşıyaka’ya transfer olduktan sonra orada iz bırakan oyuncu oldu. Profesyonel olarak en son 1995 yılında Bakırköyspor’da forma giydi. Bir dönem de plaj futbolu antrenörlüğü yaptı.

20.05.1992 Fenerbahçe-Bursaspor 1-3
Bu maçtan sonra uzun yıllar Fenerbahçe üstünlüğüyle geçti bu 2 takımın oynadığı maçlar. Bursaspor 10 sene içinde oynanan resmi maçlarda Fenerbahçe’yi 3 kere mağlup edebildi ki bunların 2’sinde başında Yılmaz Vural vardı. Bu 3 maçtan en önemlisi 1992 yılında oynanan Başbakanlık Kupası maçı oldu. O sezon ligi 2. bitiren Fenerbahçe ile kupada finalde Trabzonspor’a karşı dramatik bir şekilde (kendi sahasında ilk maçı 3-0 kazandıktan sonra deplasmanda 5-1 yenilerek) kaybeden Bursaspor arasında Ankara’da oynanan maçta Fenerbahçe Aykut Kocaman ile 3. dakikada 1-0 öne geçse de Bursaspor 20. dakikada penaltıdan Ali Nail (Durmuş), Hakan (Şükür – kendisine Torino’ya transfer oluncaya dek genelde sadece ismiyle hitap edilmiştir-) ve Vedat'ın (Vatansever) golleriyle maçı 3-1 kazandı. Bu maç Hakan Şükür’ün Bursaspor’da oynadığı son maç olup sonrasında Galatasaray’a transfer oldu. Ayrıca Ali Nail Durmuş da bu maçtan 2 sene sonra Pingel ile birlikte Fenerbahçe'nin yolunu tuttu.

08.05.1999 Bursaspor-Fenerbahçe 1-3
Bursaspor’un uzun süre sonra küme düşme hattına yaklaştığı 1997-98 sezonunun 31.haftasında bu 2 takım Bursa'da karşı karşıya geldi. Bursaspor 29. dakikada Ender Alkan ile (aslında top savunmaya da çarptı) 1-0 öne geçerken, Fenerbahçe devre sonuna doğru –daha sonra Bursaspor’da 1 numaralı formayı da giyen- Mosheu’nin taşıdığı topta Verasanoviç’in kendi kalesine attığı golle beraberliği sağladı. 2. yarıda 73.dakikada Faruk Yiğit’in ortasında Sergen Yalçın kafa ile durumu 2-1’e getirdi. Faruk Yiğit için ilginç olduğunu düşündüğüm bir tespit de şöyle: Kendisi Bursa’nın Orhangazi ilçesinden ve futbol hayatı boyunca oynadığı takımlarda (Boluspor, Kocaelispor ve Fenerbahçe) Bursaspor’a karşı genelde iyi bir performans göstermişti. Bu arada maçta da son sözü Boliç’in pasıyla topla buluşan Sergen Yalçın söylemişti. Bu maç kısa Fenerbahçe serüveninde Sergen’in belki de en iyi performans gösterdiği maçtı.

05.12.1999 Fenerbahçe-Bursaspor 2-2
2 takım için de pek iyi geçmeyen bu sezonun 11. haftasında E5 tarafındaki kale arkası tribünü inşaat halinde olan Fenerbahçe stadında bu 2 takım karşı karşıya geldi. Fenerbahçe maçın ilk yarısını Boliç (32) ve Moldovan’ın (42)golleri ile 2-0 önde tamamladı. 2.yarının başında Tolunay Kafkas kırmızı kart gördü ve Bursaspor 10 kişi kaldı. Ardından Bursaspor Mohamed (59) ve Murat Sözkesen (80) ile skoru 2-2’ye getirdi. Bu maçın ardından Fenerbahçe’de Rıdvan Dilmen’den sonra 6. haftada göreve gelen Zeman’ın koltuğu iyice sallanmaya başladı. Maçta skor 2-1’ken net bir pozisyondan yararlanamayan Sergen Yalçın da maç sonrasında sözleşmesi feshedildi.

07.04.2000 Bursaspor-Fenerbahçe 2-1
Bursaspor’un yine düşme korkusu yaşadığı sezonda 3. kez Yılmaz Vural ile yola çıkmıştı. Maçın başında Tolunay Kafkas sakatlanmış ve oyundan çıkmak zorunda kalmıştı. Maçın ilk yarısı 0-0 biterken, 66.dakikada Alpay Özalan Fenerbahçe’yi 1-0 öne geçiren golü bir yan top organizasyonu ile attı. Maçın son 10 dakikasında önce Okan Yılmaz durumu 1-1’e getirdi. 2 dakika sonra ise Tetteh topu 0’a yakın bir yerden ağlara gönderdi ve Bursaspor maçı 2-1 kazandı. Böylece Bursaspor F.Bahçe’ye karşı 7 sene sonra ilk galibiyetini aldı. Maç sırasında yağan yoğun yağmur ise 3 günden bu yana devam etmekte olan ve 40 haneli Göktepe köyündeki 20 hanenin yanmasına neden olan orman yangınının sona ermesinde önemli bir etken oldu.

09.12.2000 Bursaspor-Fenerbahçe 2-2
Fenerbahçe’nin 4 senelik Galatasaray serisini sona erdirmek için büyük önem verdiği bu sezonun 16. haftasındaki Bursa deplasmanında maçın 30.dakikasında Anderson’un golüyle 1-0 öne geçti. Bursaspor maçın 50.. dakikasında Tayfun Seven’in kırmız kart görmesiyle 10 kişi kaldı. 64. dakikada Anderson farkı 2’ye çıkardı. Aslında maçın temposu çok düşük seviyede sürüyordu ama 85. dakikada Fatih Şen sağdan gelen yüksek bir ortaya düzgün bir kafa vuruşuyla durumu 2-1’e getirdi. (Gol Holosko’nun 2011-12 sezonunda Bursaspor’a attığı galibiyet golüne benziyordu) 89. dakikada kazanılan serbest vuruşu ise o dönem Bursaspor’da kiralık oynayan ve sonrasında Fenerbahçe’ye transfer olup 100. yıl şampiyonluğunda kupayı kaptan olarak kaldıracak olan Ümit Özat ağlara gönderiyor ve skor 2-2 oluyordu.

20.03.2009 Bursaspor-Fenerbahçe 2-1
Aragones ile yola çıkan Fenerbahçe’nin hayal kırıklığı yaşadığı sezonun 25. haftasında,  3. teknik direktörü olarak Ertuğrul Sağlam’ı getiren Bursaspor’la karşılaştığı maçta 4. dakikada Guiza ile öne geçen Fenerbahçe oldu. 86. dakikada, kısa bir süre önce erken doğan ikiz bebeklerini kaybeden Tuna Üzümcü’nın golüyle maç 1-1’e geldi. Ardından 90+4’te Sercan Yıldırım’ın düşürülmesiyle hakem penaltı noktasını gösterdi. Penaltıyı kaleci İvankov gole çevirerek skoru 2-1’e taşıdı.

16.01.2013  Bursaspor-Fenerbahçe 2-3
Kupadaki buluşmada "Bursalı" Gökhan'ın golüyle F.Bahçe ilk yarıyı önde kapattı. İkinci yarıya baskıyla başlayan Bursaspor Pinto'yla beraberliği sağladı. Gökhan Gönül bir de kendi kalesine atarak skoru Bursaspor lehine 2-1'e getirdi. Oyuna sonradan giren Christian ve Sow'un etkili oyunları son 15 dakikada skora yansıdı. Şener Özbayraklı'nın kendi kalesine ve Baroni'nin golüyle maç 2-3 bitti. Bu maç diğer örneklerden farklı olarak her iki tarafın da geri dönüş yaptığı bir maçtı.

2 yorum:

bonaventure dedi ki...

bursasporun şampiyonuğunu getiren kadıköydeki 3-2 lik geri dönüş yoksa bu yazı yarım bile olmayabilir.
abarttım biraz biliyorum. detaylar falan harika.ama en önemli maçı unutmuşsun bence.

Adsız dedi ki...

Bonaventure'ye katılıyorum. Yazıyı okumaya başladığımda ilk önce bu maçı aradım.