28 Haziran 2012 Perşembe

Sözleşme Parametreleri ve Amrabat Üzerine

Futbolcular ve kulüpler arasında yapılan sözleşmeler adı üzerinde (işteşlik ekine uygun olarak) karşılıklı yapılır. Yani şartlar her 2 taraf arasından kabul edilip imzalanır. Meseleye 2 taraflı bakmak gerekir. Örneğin Barcelona Fabregas'ı transfer ettiğinde hem Barcelona kendince iyi bulduğu hedeflerine ulaşmada kullanabileceği bir oyuncuya sahip oluyor hem de Fabregas kariyer hedeflerine uygun bir takıma gitmiş oluyor.
Transfer sözleşmelerinde 2 temel parametre vardır: Ücret ve süre. Hemen hemen bütün pazarlıklar bu 2 faktör üzerinedir. Sözleşme imzalandığında bu parametreler her 2 taraf için karşılıklı avantaj ve dezavantajlar getirir. Örneğin A oyuncusu B takımı ile seneliği (örneğin) 100 birim para karşılığında 5 yıllık sözleşme imzalıyorsa taraflar için avantaj ve dezavantajları şöyle tanımlayabiliriz:
Ücret parametresinin etkisi:
Oyuncu 5 yıl boyunca toplamda 500 birim para gelir elde etmeyi imza altına almıştır. Yatırımlarını bu doğrultuda yapabilir, geleceğini planlayabilir. Bu da aynı ölçüde kulübe 5 yıllık bütçesinde 500 birim parayı bu oyuncuya ödemek için ayırma zorunluluğu getirir.
Süre parametresinin etkisi:
Sözleşme süresi boyunca (5 yıl) oyuncu kulübü izin vermediği sürece başka bir kulübe gidemez. Kulüp açısından bakıldığında da, oyuncu üzerinden 5 yıl boyunca bonservis bedeli alma hakkına sahip oluyor.
Noureddine Amrabat'ın geçtiğimiz haftalarda medyada yaptığı açıklamalara gelirsek; hedefinin "büyük bir kulüpte büyük organizasyonlarda oynamak" olduğunu belirtti. Öncelikle kendisinin Kayserispor ile yaptığı 4,5 yıllık sözleşme var. Bunun açıklaması: Ocak 2011'den Mayıs 2015'e kadar yani 4,5 sezon boyunca bu kulüpte oynamak istediğini gösterdi. Böylece 4,5 sezonluk gelirini yazılı taahütle teminat altına aldı. Kendisinin beyanatıyla birleştirdiğimizde şu anlam ortaya çıkıyor: 
"Kariyer gelişimimde 4,5 sezon sonra büyük bir kulüpte oynayabilecek seviyeye gelmeyi öngörüyorum. Kulübüm beni satmayı düşünmediği sürece ben buradayım."
Görünüşe göre 4,5 yılda gelmeyi planladığı yere 1,5 senede gelmiş ve Galatasaray bugün kendisine talip oldu. Bu durumda zamanında kariyer gelişimini doğru öngörememesinin sıkıntısını çekiyor. Ya da diğer bir ihtimal 1,5 senede bu gelişimi göstereceğini öngördü ama bir yandan da sözleşme süresini uzun tutarak olası bir başarısızlık durumunda dahi gelir elde etmeyi hedefledi. Bu sebeple beyanatlar verip isteklerini belirtmesi bence yersiz. Doğru bir planlama ile belki bugün hedefleri daha büyük olan bir ekipte yer alabilirdi. Genç oyuncular tarafından bu olayla bir nasihat nasıl olarak incelenmesi gerekir ve doğru planlamanın önemini kavramalılar.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

çok tebrik ediyorum böyle bir yazı için. Medya ve kamuoyu suçu gs ve ks ye bulmak yerine oyunculara yönelse bu saçmalıklar başımıza gelmeyecek