18 Mayıs 2013 Cumartesi

Fenerbahçe'nin Play-Off Yolu

Şampiyonlar Ligi ön eleme turuna katılmayı garantileyen Fenerbahçe artık muhtemel rakiplerini beklemeye başladı. 3. ön eleme turunda seribaşı olma ihtimali yüksek olan F.Bahçe bir yandan da bu turu geçmesi durumunda gruplar öncesi oynayacağı Play-Off turunda seribaşı olmak istiyor. Bu hafta sonu oynanacak maçlar bu düğümün çözülmesinde yardımcı olabilir.

3. ön eleme turunda kuraya 10 takım katılıyor ve F.Bahçe (46,400), Rusya, Ukrayna ve Hollanda (PSV) temsilcilerinin arkasında, Avusturya, Danimarka (Nordsjaelland), Yunanistan ve Belçika temsilcilerinin ise önünde yer alıyor. İsviçre ve Fransa’dan gelecek takımlardan birini geride bırakması bu turda seribaşı olmasına yetecek. İsviçre’de Basel’in şampiyon olması veya Fransa’da O.Lyon’un 3. sırada olmaması bunun için yeterli.
Play-Off turunda ise bir önceki ön eleme turunu geçen 5 takıma, kupaya bu turda katılacak 5 takım ekleniyor. (İspanya, İngiltere, Almanya liglerini 4., Portekiz ve İtalya liglerini ise 3. bitiren takımlar) Burada durumu netleşen takım Portekiz üçüncüsü Pacos de Ferreira (12,833) ve puanı F.Bahçe’den daha az.
İngiltere’de ise Chelsea, Arsenal ve Tottenham yarışıyor ve 3 takımın da puanı F.Bahçe’den fazla. Son hafta maçları için Tottenham’ın işi çok zor çünkü Chelsea’yi puan olarak yakalasa da arada 16 averaj farkı mevcut. Arsenal için ise 2 farklı galibiyet, Chelsea’nin beraberliği halinde yeterli oluyor çünkü şu an için rakibinden 1 averaj geride. Şu anki gol sayıları ise:
Chelsea: 73/38
Arsenal: 71/37
Bu durumda Chelsea’nin alacağı beraberliklerde, Arsenal Chelsea’nin bu maçta attığı gol sayısından 2 gol fazla atıp 1 gol de fazla yerse (örneğin 0-0, 2-1 veya 1-1, 3-2) iki takım arasında play-off maçı oynanacak.






İtalya’da son haftaya iki takım iddialı giriyor. Milan 2 puan önde. İkili averaj uygulandığı için bu konuda avantaj Fiorentina’da. Fiorentina’nın UEFA puanı F.Bahçe’den düşük, Milan’ınki ise yüksek. Fiorentina’nın gelmesi bu bakımdan avantaj.





Almanya’da son hafta final gibi maç var. 4 ve 5. sıradaki Freiburg ile Schalke 04 karşılaşıyor ve kazanan vizeyi alıyor. Frankfurt ise maçını 5 farklı kazanıp diğer maçtan beraberlik çıkmasını beklemek zorunda. Schalke 04 dışındaki ekipler F.Bahçe’den sıralama olarak daha alt sıralarda.





İspanya’da bitime 3 hafta var ve matematiksel olarak 4 takımın şansı sürüyor. Bundan sonraki haftalarda Real Sociedad-Valencia yarışını görebiliriz ve ikili averajda R.Sociedad avantajlı. Valencia dışındaki ekiplerin UEFA puanı F.Bahçe’den daha az.

Fransa’da son iki maç öncesinde 4 takımın ligi 3. bitirme ihtimali var ve bu haftaki Nice-O.Lyon maçı çok kritik. Lyon’un UEFA sıralaması F.Bahçe’den daha üstte, diğerleri ise daha altta.





İsviçre’de ise Basel son 3 haftaya 6 puan farkla lider giriyor. Bu avantajını korursa şampiyon oluyor. Lig ikincisinin F.Bahçe’nin muhtemel rakibi olduğu düşünüldüğünde ve Basel dışındaki takımların UEFA sıralamasında F.Bahçe’den daha düşük puanı olduğu düşünüldüğünde Basel’in şampiyonluğu istenen sonuç.
Sonuç olarak:
Play-Off turunda F.Bahçe’nin önünde olması kesinleşen 1 takım var. (İngiltere temsilcisi) Yine bu turda Almanya, İspanya, İtalya, Fransa, İsviçre, Hollanda, Ukrayna ve Rusya’dan puanı F.Bahçe’den yüksek 3 veya daha az takımın yer alması durumunda Kanarya bu turda seribaşı olabiliyor.

Hiç yorum yok: