18 Nisan 2013 Perşembe

Son 5 haftaya lider giren...


Süper Lig'de bitime 5 hafta kala lider Galatasaray, Fenerbahçe'nin 4 puan önünde yer alıyor. Son 25 sezonun istatistikleri, Galatasaray'ın şampiyonluğa yakın olduğunu gösteriyor.

Ligde son 5 haftaya girilirken lider Galatasaray, Fenerbahçe’nin 4 puan önünde liderliğini devam ettiriyor. Lig tarihinde 3 puanlı sistemde -25 sezon boyunca- son 5 haftaya lider giren takımlar bu sürede 19 kez şampiyonluğa uzandı. 6 sezonda ise liderin takipçisi son 5 hafta içinde rakibini geçti ve şampiyon oldu.

Trabzonspor 2 kez puan farkıyla lider olmasına karşın son maçlarda rakibine geçilerek şampiyonluklar kaçırdı. 1995-95 sezonunda 29. Haftada takipçisi Fenerbahçe’nin 4 puan önünde yer alan bordo mavililer önce 30. Haftada sahasında Vanspor’a 1-0 –ki o maç adeta tek kale oynamıştı-,2 hafta sonra da yine sahasında 1-0 öne geçtiği maçta F.Bahçe’ye 2-1 mağlup oldu ve 2. sıraya düştü. 2010-11’de ise yine F.Bahçe’nin 2 puan önünde yer alırken, 30. haftadaki Eskişehirspor beraberliği ile rakibiyle aynı puana geldi. İkili averajda rakibinin gerisinde olduğu için, her iki takımın da kalan maçlarını kazanmasıyla eşit puanla ligi 2. sırada tamamladı.

Fenerbahçe ise 3 defa bu üzüntüyü yaşayan kulüp oldu. Ancak şunu belirtmek gerek ki bu 3 sezonun ikisinde sarı-lacivertliler 5 hafta kala averajla liderdi. Yani puan farkıyla önde olduğu halde şampiyonluğu kaybettiği sezon sayısı 1. 1997-98 sezonunda 29. haftada G.Saray’ın averajla önünde yer alsa da son 5 haftada Antalyaspor ve Şekerspor deplasmanlarında aldığı beraberliklerle, aynı süreçte bütün maçlarını kazanan G.Saray’ın 4 puan gerisine düştü ve ligi 2. bitirdi.

Kanarya, 2005-06 sezonunda da 29. haftada yine averajla G.Saray’ın önünde yer aldı. 30. haftadaki Vestel Manisaspor maçını kaybetse de bir sonraki hafta G.Saray’ı Kadıköy’de yenerek bitime 3 hafta kala liderliği yeniden ele aldı. Aynı puanda bitirmek şampiyonluk için yeterliydi ancak son haftadaki Denizlispor beraberliği ile şampiyonluğa veda etti.

Son olarak 2007-08’de bu sefer G.Saray’ın 2 puan önünde yer aldığı sırada 30 haftada Ankaraspor deplasmanında son dakikada yediği golle 2-2 berabere kaldı. (Gol öncesi F.Bahçe bir de penaltı kaçırdı) 32. haftada da G.Saray’a Ali Sami Yen Stadı’nda yenilerek puan olarak rakibinin gerisine düştü ve şampiyonluğu yine kaptırdı.

Bunların yanı sıra Sivasspor 2008-09’da son 5 haftaya 1 puan farkla lider girdi. 31. haftada evinde İstanbul BŞB’ye yenilip 2. sıraya düştü ve kalan maçlarını kazanan Beşiktaş’ın ardından ligi 2. bitirdi.

Bakalım bu sezon lig sonunda nasıl bir manzara ile karşılaşacağız?

Kaynak: http://turkfutbol.com/detay.asp?id=8917






Hiç yorum yok: